iTapToo

iTapToo

Finetic heeft samen met TSG Group een frisdrankautomaat voor iTapToo ontwikkeld. In deze automaat vult u een herbruikbare fles met een verfrissend en suikervrij alternatief op reguliere frisdrank. Een unieke propositie op het vlak van productontwikkeling waarin alle aspecten, van hardware tot software, samenkomen.

Duurzaam Hardware en software IoT

Uitdaging

Nog steeds komt er per dag 12 miljoen kilo plastic in de oceaan terecht. De grootste vervuiler in deze plastic soep is de petfles, waarvan Nederland er gemiddeld 900 miljoen per jaar verbruikt. Dat zijn gemiddeld 52 plastic flessen per persoon! Bij iTapToo vinden we dat dit heel anders kan. Er komen steeds meer alternatieven voor plastic op de markt. Maar, wat nou als we het plastic flesje compleet wegdenken?

In Nederland zijn we al goed op weg. Er zijn al meer dan 9 miljoen herbruikbare flessen verkocht en het is steeds normaler om een hervulbare fles bij u te dragen. Toch staat de reguliere frisdrankautomaat er nog, vól met nieuwe plastic verpakkingen. Door te tappen bij iTapToo hervult u uw flesje met een eerlijk en verfrissend alternatief. Samen dragen we bij aan een toekomst zonder plastic!

Onze aanpak

iTapToo heeft Finetic en TSG Group om hulp gevraagd bij de productontwikkeling van een frisdrankautomaat. iTapToo biedt verantwoorde frisdranken aan vanuit een modern refillpoint. Hun visie? Een wereld creëren zonder single-use plastic.

De dranken zijn vrij van suikers en kunstmatige zoetstoffen en ze bevatten maar 3 kcal per 100 ml. Het refillpoint wordt aangesloten op de waterleiding en het stroomnetwerk, heeft een automatisch reinigingssysteem en kan live worden ingezien in de iTapToo Insights Portal.

De zelfontwikkelde droogmix wordt naar behoefte toegestuurd en is zó geconcentreerd dat er vergeleken met siropen 50-80% minder transport en uitstoot is! Er passen zes smaken in een refillpoint en team iTapToo werkt continu aan de ontwikkeling van heerlijke nieuwe dranken.

TSG Group is vanaf de eerste ideeën betrokken geweest bij de ontwikkeling van de iTapToo frisdrankautomaat. Nadat de requirements duidelijk waren startte een conceptfase. Gedurende deze fase zijn er een groot aantal handschetsen gemaakt om een eerste designrichting te bepalen.

Vervolgens zijn er verschillende concepten 3D gemodelleerd waarmee de designrichting nog verder is in gedefinieerd. Na meerdere iteraties werden de ontwerpen steeds concreter, en het enthousiasme bij iTapToo alsmaar groter! Bij TSG Essempio is uiteindelijk een volledig uitgewerkt 3D-model gemaakt. Zo kan op het kleinste detail en vanuit elke hoek de automaat bekeken worden.

Vervolgens kon de engineeringafdeling binnen TSG Group aan de slag om een eerste prototype te realiseren. De juiste materialen en elektronica werden besteld én waar nodig perfect op maat gemaakt. Vakkundig werd het eerste prototype gebouwd. Softwareontwikkelaars zijn aan de slag gegaan om de aansturing te programmeren: de drank moet er immers koel uit komen met de juiste hoeveelheid smaak. Op gezette tijden wordt het automatische reinigingsprogramma gestart. Daarnaast zijn er diverse functies ingebouwd die het onderhoud aan de automaat vergemakkelijken.

Resultaat

De automaat kan volledig bediend worden via een Touch Screen dat prominent en op ooghoogte aanwezig is. Samen met ervaren UX-designers is er gezocht naar een interface die gemakkelijk met de vingers te bedienen is en aansluit bij de look en feel die iTapToo voor ogen had: jong en speels. Dát hebben we bereikt! Grote knoppen om de smaak te kiezen en toffe animaties als het drankje klaargemaakt wordt. Loopt iemand weg zonder een drankje te bestellen? Dan gaat de automaat weer terug naar het keuzemenu. Ook dat zijn zaken die helpen met een betere gebruikerservaring.

De afnemer van de automaat kan zelf de kostprijs bepalen. Gratis, of tegen betaling. De geïntegreerde betaalterminal heeft ondersteuning voor contactloos betalen. Zo kunnen gebruikers snel weer door. Tevens is de iTapToo middels 5G verbonden met internet. Dat noemen we IoT. Zo kan op afstand worden uitgelezen hoeveel drankjes er getapt zijn en wat de status van de automaat is. Middels over-the-air-updates kunnen we de software op afstand updaten naar de laatste versie. Dat zorgt ervoor dat we continu kunnen doorontwikkelen en verbeteringen doorvoeren.

Nadat TSG Group de eerste prototypes in haar eigen werkplaats heeft geproduceerd, hebben ze óók de eerste serie inhouse gerealiseerd. Inmiddels heeft TSG Group meerdere iTapToo-automaten gebouwd en opgeleverd. Ze staan op diverse locaties door het hele land. En onze UX-designers en softwareontwikkelaars? Die blijven kleine verbeteringen doorvoeren op basis van de vergaarde data en feedback die we van eindgebruikers krijgen.

Meer weten over dit project of onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op, het eerste (frisse) drankje is op ons!

Contact